WELCOME

HOME SWEET HOME

Jumaat, 9 Disember 2011

3 bulan berlalu

Salam...

First time aku buat entry waktu malam..Time ni 2 daripada 3 orang kanak2 sudah lena..
Tergerak plak hati aku untuk buat entry ni...

Semalam 8/12/2011..irfan hadi dah masuk 3 bulan..dah bawak pegi cucuk..alhamdulillah...sihat2 ajer..
Kejap betul masa berlalu..besar dah anak2 depan mata..

Aku teringat pengalaman masa bersalin anak ketiga ni...
Kat spital kerajaan..
Actually..sumer anak aku bersalin caesarean...dan semuanya di spital ni jugak..

Kakak ngan abang...masa bersalin kat depa dulu..merasa la aku dok kelas pertama..
yeala..dok spital 3 hari kan....kalau bersalin normal..rasanya sehari dah bleh balik...

Kunun2 yang adik ni pun..bleh la jugak dok kelas pertama jugak..
Tup2....penuh..tah cam maner..ramai plak yang beranak time ni...huhuhu...
Masuk la aku kelas kedua...
Kelas kedua pun ok jugak...tapi bila dah ada pengalaman kelas satu..mula la nak banding macam2 kan..??
Cenggitu laa..cenggini la...
Itu tak buleh..ini tak buleh...
Ada part yang aku gerammm...ada part yang biasa2 jer...
Aku rasa maybe org lain tak banyak komplen macam aku ni..

Masuk wad sebelum bersalin..panas gilerrr..rasa cam nak pakai kain jer...
Memang aku tak boleh tido..belum campur dengan patient yang berdengkur lagi..kuat gilerrr..
Dah laa esoknyer aku nak menyerah diri nak operate...huh..!!! Penin..penin..

Dah dapat baby..tukar wad lain..kelas 2...
Malam tu..ada misi bertugas...memang kerek sikit...:-p
Aku tekan butang merah..pasal nak panggil misi..angkat baby untuk menyusu..last2 aku plak yang kena sound..
Katanya..'jgn suka2 nak tekan butang..ganggu org lain..',,..huk aloh..abih..pasang butang tu nak buat ape..buat pameran???

Belum habis lagi...misi tu bising2..kata macam2 kat aku..katil aku serabut..pening kepala tengok..suh aku bangun..pi toilet...suh aku kemas katil..dll..
Mereng ker ape??? Tak ke aku konpem takleh bangun???
Pasai tu aku tekan butang panggil hangpa...Hadoi la..ko ada masalah problem gamaknyer??

Ada lagii...
Aku pasang kipas meja..kan panas n nyamuk banyak...
Tersingkap la langsir..
Misi tu kata lagi..."Jangan tarik langsir ni..nanti tak nampak apa2 jadik..."
Aku mendidih darah jawab laa....SAYA TAK BULEH BANGUNNN..
MACAM MANA SAYA NAK TARIK LANGSIR TU....?????

Aku tau la ko keje syif malam..hagak2 laaa sikittt..
Sempat jugak aku jeling nametag dia...tapi aku malas nak ingat...;p
Buat habis space dalam otak aku ajerrr...

Tapi dalam ramai2 misi..sorang tu ajer yang pening..yang lain sumer okay..
Memang aku puji laa tugas2 misi ni..sanggup cuci sumer kotoran, najis yang kadang2 patient sendiri pun rasa kesian...Memang satu kerjaya yang mulia dan terpuji laa...
Dan selama 3 kali aku kat spital ni...layanan misi2 lain sumer ok..esp..wad kelas pertama..ofkos la kan???

Ni tajuk misi ke haper entry ni...aku pun tak paham???
Aku nak citer pasai anak aku kan...
Balik2 si montel ni jugak diulang tayang seploh kali....


Masa ni umur Irfan Hadi 7 hari..baru lepas cukur jambul..
Menguap sakan..
Slim lagi masa ni..Berat lahir 3.1 kg
Paling ringan banding ngan abang dan kakak..
Time ni aku nak pegang pun tak berani..banyak di handle oleh cik somi...

Masa aku dalam tempoh berpantang ni..kat perut aku berlaku hematoma...
atau nama tak saintifiknya..darah beku...memang terkejut giler,,,
Doc kata  1 dalam seribu kes...
Doc yang rawat aku pun terkejut..terkeluar perkataan ' MASYAALLAH'...Aku lagi gabra beb!!
Perut aku jadi biru kehitaman...betul2 atas luka pembedahan
Patut la time aku kat spital..semua misi yang tengok aku kata..'pale'..'pale'..

Kat 10 hari aku kena ulang alik klinik..
Irfan plak kuning / jaundice..agak tinggi..200 lebih bacaannya...

Now...selepas 3 bulan
-
-
-
-





Ni pulak gambar hampir 3 bulan..
Berat sekarang ialah 7.4 kg...
Hmmm...syukur Alhamdulillah...sihattttt..!!!


Aku karang esei ni saja laa..
untuk kenangan anak cucu nanti kan..
Bukan nak burukkan sesiapa...sebab aku pun tak sebut nama sesiapa..
Cuma nak kongsi pengalaman..

Syukur sangat2...aku semakin pulih..
Aku ngan anak pun dah semakin sihat...
ALHAMDULILLAH sekali lagi atas RAHMATMU INI YA ALLAH...

2 ulasan:

Leena berkata...

Hematoma tu, mcm mana doc buang?

Sarid Derus berkata...

leena..
doc cuma bagi antibiotik dan tiap2 minggu check-up..rasanya dkt 2 bulan jugak aku telan antibiotik ni...katanya..banyak berlaku pendarahan masa operation..so depa tahan bahagian tu..tu jd hematoma..